OPGAVE 7: MÅL LYSSTYRKEN

Displayet på ultra:bitten indeholder en sensor, så den kan måle lysstyrke.

Vis lysstyrken Lysstyrken kan vises som et tal i området 0 (mørk) til 255 (lys). I eksemplet her vises lysstyrken, når der trykkes på knap A.

Afprøvning Kontrollér lysstyrken, når der skygges mere eller mindre for displayet. Du kan også lyse på displayet med en lille lommelygte for at se virkningen.

Lav et program med en “for altid” løkke, hvor lysstyrken løbende måles. Hvis der kun er lidt lys på displayet, vises et symbol for mørke. Ellers vises et symbol for lys. Du skal bl.a. bruge denne programblok.

Persontælleren Sæt ultra:bitten på den ene side af en døråbning og en kraftig lommelygte på den anden side, så ultra:bitten rammes af lysstrålen fra lommelygten. Hver gang lysstrålen brydes, tæller ultra:bittten det. Antallet vises ved tryk på knap A.

Bemærk “while…” – løkken. Se videovejledningen for at få en forklaring på, hvordan den virker.

Afprøvning Toiletrullen skærmer ultra:bitten for falsk lys. Start med at placere ultra:bit og lommelygte i en afstand ca. som vist her for at kontrollere, at den tæller nogenlunde rigtigt. Derefter gøres afstanden større.

Husk at tryk på knap A og knap B kun fungerer, når der er lys på ultra:bitten. Ellers er programmet låst i “while…” – løkken. Prøv selv Lav en opstilling, der tæller, hvor mange personer, der passerer en dør. Svær opgave. Du skal være tålmodig og omhyggelig. Du kan også prøve at ændre tælleren, så den tæller, hvor tit der er blevet tændt for lyset i dit værelse.

Udfordring – Kagedåsealarmen Lav en kagedåsealarm, der reagerer med animation og lyd, når låget løftes, så der falder lys på ultra:bitten.